Isabel_BPC

Naam: Isabelle Niset

Opleiding(en): Bachelor Toegepaste Psychologie (Howest), Postgraduaat Dieren in de hulpverlening (Vives)

Plaats van tewerkstelling: Student aan de Hogeschool Vives en privéschool Ma Petite Ecole

Functie: Co-auteur ‘Autisme ver-beeld-en’

 

Hoe ziet je professioneel leven er vandaag uit? Wat is je takenpakket?

Momenteel ben ik student aan de Hogeschool Vives te Roeselare. Ik volg een postgraduaat dieren in de hulpverlening. Dit houdt in dat ik therapie zal geven aan mensen aan de hand van dieren. Het dier zal mijn partner worden tijdens de sessies. Het wordt Animal Assisted Interventions (AAI) genoemd. In de praktijk zal ik aan de slag gaan met kinderen en honden en/of ezels. Daarnaast ben ik co-auteur met Thomas Fondelli van het boek ‘Autisme ver-beeld-en’, waar ik bijgevolg ook lezingen over geef. Ten laatste werk ik bij Ma Petite Ecole, een Franse privéschool voor jonge kinderen. Hier leer ik de Franse taal aan bij kinderen op een creatieve manier.

Welke meerwaarde bied jij als psychologisch consulent binnen jouw werksetting? Hoe onderscheidt de psychologisch consulent zich in de praktijk?

Dieren spelen meer en meer een belangrijke rol in het zorglandschap. De therapeutische effecten die de dieren op de mensen hebben, werden de laatste jaren wetenschappelijk bewezen. Dieren hebben als doel het psychisch en fysisch welzijn van de mens te verbeteren. Ze worden gebruikt als katalysator om de processen te versnellen en de motivatie van de patiënt te vergroten. Dit zijn de redenen waarom ik voor deze methode van coaching heb gekozen. Ik vind het belangrijk om op creatieve manieren aan de slag te gaan in de praktijk. Dit is ook de reden waarom ik samen met psycholoog Thomas Fondelli het boek ‘Autisme ver-beeld-en’ heb ontworpen. Ons boek werd dit jaar uitgegeven door Autisme Centraal en EPO. Het boek biedt onschatbare rijkdom aan inspiratie voor het werken met beeldtaal in de begeleiding van kinderen en jongeren met autisme.

Wat zijn de grootste uitdagingen in je werksetting?

Een van de uitdagingen om als psychologisch consulente met dieren aan de slag te gaan, bestaat uit het overtuigen van instanties om dieren te implementeren in het werkveld en dit op een correcte manier. Correct houdt in dat het welzijn van zowel dier als mens evenwaardig is. Opdat het voor het dier een aangename ervaring zou blijven, is het belangrijk om er mee op een zorg- en duurzame manier om te gaan.

Heb je nog voor een andere werkgever gewerkt als psychologisch consulent? In welke setting was dit? En wat was je takenpakket?

Ik werkte in Versane, een multidisciplinaire praktijk voor ontwikkelingsstimulatie bij kinderen. Daar gaf ik ondersteuning aan kinderen tijdens individuelen sessies. Het doel was het verbeteren van het emotioneel welzijn bij de kinderen.

Doe je naast je vaste job nog andere zaken waarvoor je diploma nuttig is? Kan je hier wat meer over vertellen?

Zoals reeds vermeld, ben ik co-auteur van het boek ‘Autisme ver-beeld-en’. In dit boek wordt een nieuwe aanpak aangereikt in de begeleiding van kinderen en jongeren met autisme, namelijk beeldtaal. Om deze methode te verspreiden geef ik lezingen of/en workshops aan studenten zodat zij zelf aan de slag kunnen gaan.

Ben je aangesloten bij de BPC? Wat is voor jou de meerwaarde van je lidmaatschap?

Ik ben aangesloten bij BPC. Het is een grote meerwaarde om op de hoogte te blijven van het werkveld, om nieuwe zaken te ontdekken en inspiratie op te doen.