Getuigenis van een Psychologisch Consulent: Tessa Biesemans

Tessa_BPC

Naam: Tessa Biesemans
Opleiding(en): Toegepaste Psychologie
Plaats van tewerkstelling: Centrum for Contextual Psychiatry (CCP, KULeuven)
Functie: Onderzoeksassistent

 

Wanneer ben je afgestudeerd als psychologisch consulent en waar werk je vandaag? Wat houdt je takenpakket juist in?

Ik ben in februari 2018 afgestudeerd als psychologisch consulent. Vanaf november was ik reeds aan het rondkijken voor vacatures en vanaf januari ben ik beginnen solliciteren. Zo botste ik op een vacature bij CCP, een onderzoeksgroep van KU Leuven. In februari ging ik er op sollicitatiegesprek en een week later was ik aangenomen. In maart was mijn eerste werkdag.
Aanvankelijk had ik een vervangingscontract van bepaalde duur. Zo was ik voor acht maanden onderzoekscoördinator. Nadat dit vervangingscontract erop zat werd er beslist om mijn contract te verlengen. Ik ben nu werkzaam als onderzoeksassistent en werk mee aan twee projecten binnen CCP: SIGMA en INTERACT.
Het SIGMA-project is een grootschalig onderzoek naar geestelijke gezondheid bij jongeren. We gaan langs verschillende secundaire scholen in Vlaanderen om er vragenlijsten af te nemen bij de leerlingen. Samen met de doctoraatstudenten ga ik naar de scholen om alles in goede banen te leiden. Verder zorg ik voor de administratie van het SIGMA-project. In wetenschappelijk onderzoek zijn we gebonden aan verschillende administratieve regels. Zo zijn er heel wat documenten (zoals informed consents) die in orde moeten zijn. Deze documenten kijk ik steeds na.
Het INTERACT-project onderzoekt een nieuwe behandelmethode bij mensen met psychotische ervaringen (bv. stemmen horen, het idee hebben dat anderen je kwaad willen doen,…). Bij dit onderzoek is het mijn taak om interviews en tests af te nemen bij de proefpersonen.

Welke meerwaarde bied jij als psychologisch consulent binnen jouw werksetting? Hoe onderscheidt de psychologisch consulent zich in de praktijk?

Momenteel werken er twee onderzoeksassistenten binnen CCP die beiden een diploma Toegepaste Psychologie bezitten. Hoe de psychologisch consulent zich bij ons onderscheidt is dus moeilijk te zeggen. Ik merk wel dat wij meer ervaring hebben in praktische zaken. Hiervoor komen de academici soms tips of informatie vragen, bijvoorbeeld over hoe een focusgroep organiseren.

Wat zijn de grootste uitdagingen in je werksetting?

Het werken voor twee projecten tegelijk is voor mij de grootste uitdaging. Er zijn periodes waarbij elk project veel aandacht vraagt en op andere momenten is het bij beide projecten heel rustig. Bij de drukke periodes moet ik goed de balans proberen te bewaren. Daarnaast moet ik er ook voor zorgen dat ik het mezelf niet te zwaar maak.

Ben je aangesloten bij de BPC? Wat is voor jou de meerwaarde van je lidmaatschap?

Ja, ik ben aangesloten bij BPC. Dit omdat ik twee jaar gratis lidmaatschap ontving tijdens mijn proclamatie. Tot nu toe heb ik nog geen gebruik gemaakt van de voordelen.
Nog voor ik afstudeerde was ik reeds lid als student. Ik kon zo de vacatures zien die op de site van BPC stonden.