Getuigenis van een Psychologisch Consulent

 natasha

Naam: Natasha Dewulf

Opleiding(en): Bachelor Toegepaste Pyschologie, optie bedrijfspsychologie (stage: gezondheidspsychologie)

Plaats van tewerkstelling: Oprichter van Vrouwengeluk in combinatie met PT-job als managementassistent/receptioniste in een hotel

 

Hoe ziet je takenpakket eruit in je huidige functie?

Gezondheidspsychologie bestudeert de relatie tussen gezondheid en gedrag. Veel mensen willen gezonder leven maar denken dat ze meer tijd of minder stress nodig hebben om dat te kunnen realiseren. In mijn maandelijkse column bied ik lezers inzicht in hun blokkades. Ze worden bijvoorbeeld attent gemaakt op denkfouten, ontdekken nieuwe perspectieven en krijgen modellen om mee aan de slag te gaan.

Sinds kort maak ik ook een wekelijkse video #focusvandeweek (social media) met een praktische tip. Daarnaast geef ik workshops, waarin theorie, cijfers en concrete tips gecombineerd worden. Deze zijn geweldig om te geven, omdat er ruimte is voor interactie en je hier echt je competenties kan inzetten. Ik werk zowel met kleine als grote groepen, zowel in verenigingen als in het bedrijfsleven. Ik ervaar dat vooral vrouwen hierop afkomen. 

En tot slot is er het up-to-date blijven, dat betekent veel lezen, bijleren en zelf ook naar professionals gaan luisteren. 

 Welke meerwaarde bied jij als psychologisch consulent binnen jouw werksetting? Hoe onderscheidt de psychologisch consulent zich in de praktijk?

Wanneer mensen gezondheidsadvies krijgen van een dokter of diëtist blijven ze vaak verloren achter. Ze begrijpen wel wat ze moeten doen, maar het lukt hen niet om blijvende verandering te bewerkstelligen. Dat komt omdat we geleerd zijn discipline in te zetten als middel om je doel te bereiken. Maar wat als je omgeving je nieuwe keuzes niet ondersteunt? Wat als je motivatie niet parallel loopt met je waarden? Wat je eet en hoe je leeft, wordt bovendien ook beïnvloed door o.a. je lichaamsbeeld, overtuigingen, mate van zelfvertrouwen, timemanagement capaciteiten. Als psychologisch consulente begeleid ik deze zoekende mensen stap per stap naar de gezonde levensstijl die bij hen past. 

Van waar komt je motivatie voor de oprichting van Vrouwengeluk? Kan je iets meer vertellen over het doel van de organisatie?

Op mijn 16e kreeg ik mijn eerste blaasontsteking. Al snel werd het een chronisch probleem en zat ik maandelijks bij de dokter. Erfelijk, was het verdict. Ik voelde intuïtief al aan dat mijn eetgewoontes er iets mee te maken hadden. En zo begon mijn zoektocht. In 2010 geraakte ik er eindelijk vanaf, door mijn levensstijl aan te passen. 

Dat betekent niet dat ik genezen ben, want je erfelijke bagage kan je niet veranderen, maar hoe het je leven beïnvloedt wel. En dan zou je denken dat dit het happy-ever-after-verhaal is. Net niet. Want daarna gebeurde er iets vreemd: hoe beter ik me begon te voelen, hoe meer ik terugviel in oude patronen, zoals zoveel mensen het ook ervaren. De beslissing ‘dit wil ik anders aanpakken’ zette de beweging naar blijvende verandering. 

We leven in een tijd van groeiende bewustwording. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de nefaste invloed van bewaarmiddelen, suikers en tabak. We spreken van gezond, energiek en streven naar puur. Met Vrouwengeluk wil ik bijdragen aan die bewustwording. Niet door het aanbevelen van wat-mag-je-wel-of-niet-eten, maar wel door je mee te nemen in een andere denkwijze. De vraag is: hoe maak je het praktisch haalbaar? Want wat werkt voor een ander, werkt niet per se ook voor jou. Door jezelf in vraag te stellen en je eigen gedrag te evalueren en bij te sturen, kom je tot de gezonde levensstijl die past bij wie je bent.

Je hebt ook een boek geschreven, Shine. Waarover gaat dit juist?

Shine is het resultaat van 9 jaar personal coaching en workshops. Het is alles wat ik ook mijn dochter wil meegeven. Shine neemt je mee in een denkproces, een mindshift waardoor je gezonde keuzes op een nieuwe manier organiseert. Het gaat niet over het wat – wat mag ik eten – maar over hoe: hoe organiseer je je keuken, werk en leven opdat gezonde keuzes gemakkelijker worden. Shine is wat je uitstraalt wanneer je je goed voelt. Gezonde keuzes voor een goed gevoel, zoals de ondertitel het zegt.

Wat zijn de grootste uitdagingen in je werksetting?

Voor mij zijn er 2 belangrijke. De eerste is de hoeveelheid aan informatie en vooral: tegengestelde berichtgeving. Is een avocado nu gezond of net niet? Mensen weten niet meer wat te geloven. Ze weten niet waar te beginnen. Of het nu gaat om een artikel of de branding van een product. Je bent al snel verloren in de jungle van informatie. Ik leer mensen kritisch zijn en informatie in vraag te stellen, zodat ze zelf tot hun eigen conclusie kunnen komen. Wat betekent dit label? Wat zegt dit cijfer? Wie heeft die studie uitgevoerd? 

De tweede uitdaging is de (over)verzadiging van de markt. Wil ik bijvoorbeeld meer energie, dan vind ik in de hoofdstraat van onze gemeente maar liefst 4 centra: de één om slanker te worden, de ander zet sport in en nog een andere zet in puur op voeding. Dit is kort door de bocht, maar kijk eens rond. Want in de lijn hiervan groeit ook het aantal coaches. Avondopleiding tot gezondheidscoach zijn populair. Maar wat is een coach? Wat kan die coach? Er zijn er zoveel. Ben je dan op zoek naar gepaste begeleiding, dan bots je op dezelfde vraag: bij wie kan ik terecht? Wie kan me écht helpen? 

Ben je aangesloten bij de BPC? Wat is voor jou de meerwaarde van je lidmaatschap?

En dan sluit hierin de meerwaarde van BPC zoals ik het zie. Het toont mensen dat je wel degelijk een academische achtergrond hebt. Het verhoogt je professionaliteit en geeft zoekende mensen de bevestiging: dit is iemand die de kennis en competenties heeft om me te helpen. Bovendien biedt het een achterban. Om op de hoogte te blijven. Want na de studies gaat iedereen zijn eigen weg. Ik leerde BPC pas vorig jaar kennen, anders had ik me al veel eerder aangesloten 🙂