Kaart wordt geladen...

Datum
17/09/2017
11:15 - 12:15

Locatie
Bernarduscentrum

Categorie


Informatie

In onze nieuwe lezingenreeks bekijken we vanuit psychologisch, antropologisch en historisch perspectief welke sporen oorlog en conflict nalaten en hoe mensen daarmee omgaan.

Erik de Soir is Doctor in de Psychologie (Universiteit Utrecht) en Doctor in de Sociale en Militaire Wetenschappen (Koninklijke Militaire School). Op zondag 17 september schetst hij in zijn lezing ‘Het lijden stopt niet als de wapens niet meer vuren: een inleiding over psychologische oorlogsverwondingen en nazorg’ de kansen en de uitdagingen voor de verwerking van oorlogstrauma’s, als de wapens niet meer schieten en de weg naar vrede is ingezet.

Oorlogen hebben een vernietigend effect op het basisgeloof en de basiszekerheden van mensen over zichzelf en de wereld waarin ze leven. Deze basiszekerheden hebben betrekking op veiligheid, voorspelbaarheid, controleerbaarheid, eerlijkheid, vertrouwen, zinvolheid en samenhang.

Oorlogsgetroffenen verliezen door de permanente confrontatie met de verschrikkingen van de oorlog hun wereldbeeld. Strijders van reguliere eenheden, maar ook de zogenoemde 1$ strijders zullen gaandeweg een manier zoeken om zich duurzaam aan te passen aan de wereld waarin alles op zijn kop staat. Ze geraken het spoor bijster. Wie is de goede en wie is de slechte in de postmoderne intra-state conflicten? Alles is zo complex geworden en iedereen komt terecht in een sfeer van gruwel en normloosheid waarvan grove schendingen van de mensenrechten (verkrachting, verminking, inzetten van kinderen, etc.) vaak het gevolg zijn. Ze worden zelfs gebruikt als nieuwe oorlogswapens.

In dit opzicht lijkt de enige oplossing (vaak onbewust) een normverglijding. Potentieel schokkende situaties worden de norm en via een voortschrijdend proces van mentale pantsering, schermen de strijdende partijen zich af voor de ellende en het onheil.

Het volle besef en de verwondingen komen pas bovendrijven als de gevechten afnemen en de weg naar vrede ontstaat.

Praktisch:
De lezing start om 11.15 en duurt 60 min. Wij verwelkomen u voordien graag om 11.00 met een kopje koffie, thee of een glas fruitsap.
Na de lezing is er ruimte voor vragen uit het publiek. Adres: Lombardenvest 23, 2000 Antwerpen (Bernarduscentrum).

Inkom: 5 euro. Reserveren via info@vredescentrum.be / 03 292 36 51
Studenten gratis.

http://vredescentrum.be/thema/de-kijker/lezing-met-erik-de-soir-het-lijden-stopt-niet-als-de-wapens-niet-meer-vuren-op-zonda