Kaart wordt geladen...

Datum
26/01/2019
09:30 - 17:00

Locatie
Provinciaal Recreatiedomein De Schorre

Categorie


Informatie

COUNSELORSDAG 2019

 

THEMA : De stille taal in de counselingsrelatie, wat niet wordt uitgesproken, maar wel mee klinkt.

Met de cliëntgerichte gesprekscondities (onvoorwaardelijke acceptatie, empathie en echtheid) kunnen we in veel counselingssituaties heel effectief zijn. Counseling kan echter -voelbaar maar weinig tastbaar- stagneren wanneer de counselor bij de cliënt “op de verkeerde knoppen” drukt. Dat kan gebeuren zonder dat de counselor (of de cliënt) er weet van heeft dat er knoppen zijn ingedrukt. Wat de “verkeerde” knoppen leken, blijken uiteindelijk ook nog weleens de “goede” knoppen te zijn geweest. Op deze dag gaan we op zoek naar “knoppen” die niet direct zichtbaar zijn, maar bij “toevallige” aanraking tot kortsluiting  kunnen leiden. Vervolgens gaan we onderzoeken hoe we het circuit weer kunnen laten stromen. Dat doen we zoveel mogelijk aan de hand van eigen casuïstiek binnen ons professioneel leven.

Dr. Anton Hafkenscheid, klinisch psycholoog, psychotherapeut is verbonden aan Arkin/Sinaï Centrum, Joodse geestelijke gezondheidszorg. Hij werkt al meer dan drie decennia met ernstige en/of vroegkinderlijk getraumatiseerde patiënten. Anton Hafkenscheid is verbonden als docent aan diverse postdoctorale opleidingen (Nijmegen, Utrecht, Leuven, Mechelen, Amsterdam), is erkend supervisor en leertherapeut van verschillende specialistische psychotherapeutische verenigingen en is al vele jaren redacteur van het Tijdschrift voor Psychotherapie. Hij schreef de monografie ‘De therapeutische relatie’. In 2013 won hij de eerste Wim Trijsburgprijs van de Nederlandse Psychotherapie (NVP). Hij is tevens docent aan de Trauma Academie.

Hij begeleidt ook vele jaren maatschappelijk werkers van instellingen die werken voor oorlogs- en geweldsgetroffenen en hij geef veel supervisies, ook aan counselors. Hij heeft veel les gegeven aan psychiatrisch verpleegkundigen in opleiding. Hij zal tijdens deze counselor dag zijn theoretische en praktische inzichten vertalen naar de praktijk van de counselor/coach.

Programma: 

  • 9u30 Ontvangst
  • 10u00-12u00     Inleiding: de stille taal in de counselorsrelatie: Dr. Anton Hafkenscheid
  • 12u00-14u00    Maaltijd met broodjes
  • 14u00-15u30 Workshop: breng hiervoor eigen supervisievragen mee (over contacten met cliënten of collega’s)
  • 15u30-17u00 Afsluitende receptie

Datum: zaterdag 26 januari 2019 – van 9.30u tot 17u

Plaats: De Schorre in Boom

Deelnameprijs: 85 euro (lunch is inbegrepen)

Meer informatie: bij Carl Adams via carl.adams@focusonemotion.be

Inschrijven: doe je hier